Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Stereotypy dotyczące wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stereotypy dotyczące wina

Wino to jeden z najpopularniejszych alkoholi. Piją je ludzie na całym świecie, chociaż oczywiście są takie kraje – najlepszym przykładem są tutaj Francja i Włochy – w których ten trunek stanowi właściwie element tradycji narodowej. Wino kojarzone jest ze szlachetnością i wyższą kulturą. Jego spożyw

Podstawowa zasada degustowania – niezwykle istotna
Gastronomia, artykuły spożywcze

Podstawowa zasada degustowania – niezwykle istotna

Wino – smukła ciekawa butelka i jej bogate wnętrze. Mówisz wino, myślisz przyjemność, wystarczy jedna lampka, aby się odprężyć i poczuć przyjemnie. Tak właśnie powinno być wybierane i degustowane, aby dobrać takie, które podczas picia będzie sprawiało nam przyjemność. Owa przyjemność jest zarazem na

Trzeci nos – istotne znaczenie w trakcie degustacji
Gastronomia, artykuły spożywcze

Trzeci nos – istotne znaczenie w trakcie degustacji

Opisane powyżej organoleptyczne metody degustacji wina są nieodzownym elementem jego dokładnej analizy. Usta, oczy oraz nos stanowią jedną całość, która pozwala na prawidłową ocenę wszystkich etapów oraz właściwości tego alkoholu. Nieopisana wcześniej metoda, która również zasługuje na uwagę, jest

Ocena wina- analiza wyników
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ocena wina- analiza wyników

Bardzo przyjemne etapy degustowania wina, poznanie organoleptyczne wszelkich wspaniałych smaków, zwieńczone jest dokładną analizą wszystkich poznanych aromatów. Podczas degustacji powinniśmy posiadać długopis oraz kartkę, na której zapisywać będziemy nasze spostrzeżenia, uwagi oraz zaznaczać te naj

Prawdziwy smak wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Prawdziwy smak wina

W porównaniu na przykład do południowych nacji, Polacy dość rzadko sięgają po wino. Zdaje się jednak, że miłośników tego zacnego trunku ciągle w naszym kraju przybywa. Zwiększa się również wiedza na jego temat, co powinno nas cieszyć, bo jeśli kiedyś wino stanie się najpopularniejszym alkoholem w n

Marynowanie mięs
Gastronomia, artykuły spożywcze

Marynowanie mięs

Sposobów na serwowanie mięs jest bardzo wiele i tak naprawdę każdy gatunek mięsa jesteśmy w stanie przyrządzić na wiele ciekawych sposobów. Wszystko zależy od naszej kreatywności oraz indywidualnych upodobań. Najbardziej podstawowy typ obróbki to gotowanie. Gotowany drób czy dobra wołowina rest

Nie tylko na Południu
Gastronomia, artykuły spożywcze

Nie tylko na Południu

Rzeczą dość oczywistą dla większości z nas jest to, że wina wytwarza się przede wszystkim na południu, a więc tam, gdzie temperatury są wyższe. To naturalny i w pełni uprawniony wniosek, jednakże nie zawsze się tak dzieje. Generalnie niektóre gatunki winorośli można uprawiać z powodzeniem w różnyc

Wino i witamina B12
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino i witamina B12

Ciekawie wygląda rola wina w kontekście wchłanialności przez nasz organizm innych składników odżywczych oraz witamin. Okazuje się, że również w tym aspekcie wino spełnia zadanie niemalże medycznego eliksiru, ponieważ uchyla w naszym ciele drzwi, przez które w głąb naszego ciała mogą przenikać dobro

Co to jest surowiec?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Co to jest surowiec?

Surowiec to pojęcie, które można często spotkać w opisach dotyczących sposobów wytwarzania wina. Termin jest oznacza po prostu owoce, których użyjesz do stworzenia napoju. Czy raczej szerzej: jakikolwiek produkt spożywczy, z którego powstanie napój. W końcu wina, nalewki czy destylaty powstają nie

Moszcz. Najtrudniejszy etap
Gastronomia, artykuły spożywcze

Moszcz. Najtrudniejszy etap

Moszcz to jedno z pojęć najczęściej przewijających się w winiarskiej literaturze. Co oznacza ten termin? Najprościej mówiąc jest to po prostu sok z owoców, który następnie będziesz fermentować. Jednak mówiąc o soku można by wprowadzić pewien chaos, bo nie każdy rodzaj soku nadaje się do tworzenia w

Świadome picie wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Świadome picie wina

Jak to jest? Czy lampka wina wypita do posiłku to przyjemna profilaktyka zapobiegania niektórym schorzeniom, czy może raczej dobre złego początki? Jak wiadomo, wszystko jest dla ludzi. Cała sztuka zaś w tym, by wiedzieć kiedy i ile można wypić. Badania podają różne hipotezy, jednak najpopularniejsz

Fermentacja w miazdze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Fermentacja w miazdze

Uzyskiwanie soku z owoców to często proces wymagający od osoby tworzącej wino największego nakładu sił. Zwłaszcza, gdy masz do czynienia z surowcem, który niechętnie oddaje sok, wykonanie wysokiej jakości moszczu to zadanie praco- i czasochłonne. Nic dziwnego, że świat domowego wytwórstwa trunków w