Podstawowa zasada degustowania – niezwykle istotna
Wino – smukła ciekawa butelka i jej bogate wnętrze. Mówisz wino, myślisz przyjemność, wystarczy jedna lampka, aby się odprężyć i poczuć przyjemnie. Tak właśnie powinno być wybierane i degustowane, aby dobrać takie, które podczas picia będzie sprawiało nam przyjemność. Owa przyjemność jest zarazem najważniejsza i budząca wiele sporów.
Profesjonaliści z branży oceniają smak, barwę, według ściśle określonych zasad, jednak zawsze uwzględniając swoje własne walory smakowe. Dlatego też obiektywna ocena danego rocznika, nie zawsze wiąże się z jednogłośną opinią. Zapewne nieraz mieliśmy do czynienia z sytuacją, w której dobrze ocenione i polecane wino, zupełnie nam nie smakowało i nie spełniało naszych oczekiwań. Oczywiście dla amatorów, dla których nie ma właściwie znaczenia, jakie wino wybiorą, a także nie odczuwają różnic smakowych w poszczególnych butelkach, nie ma sensu korzystać z degustacji.
Natomiast dla smakoszy degustacje są niezastąpionym sposobem na odnalezienie właściwych smaków. Skoro potrafią wychwycić nawet te najdrobniejsze różnice smaku, są w stanie ocenić w odpowiedni sposób poszczególne punkty, wpływające na ogólną ocenę danej butelki wina. Jednak zawsze muszą kierować się własnymi upodobaniami, a nie jak to często bywa sugerują się opinią prowadzącego, czy tez innych obecnych osób podczas degustacji. Dla jednych wino może okazać się zbyt mocne, a dla innych mało aromatyczne, dlatego jeszcze raz należy podkreślić, że dobrze ocenione wino to takie, które w dokładny sposób określa nasze walory smakowe.