Ocena degustatora wina
Degustacje win należą raczej do przyjemnych zadań. Znawcy tych szlachetnych trunków zanim napiją się go potrafią ocenić wiele jego parametrów. Doświadczeni degustatorzy oceniając kwaśność wina dokładnie obserwują powierzchnię trunku w kieliszku. Im kwaśniejsze wino tym bardziej „lśni’. Matowość wina może wskazywać na odwrotną sytuację. Znany obrazek kręcącego kieliszkiem z winem fachowca jest nam powszechnie znany.
Jest to bowiem manewr pozwalający ustalić, płynność i lepkość trunku. Na tej podstawie można stwierdzić, czy w winie jest dużo alkoholu albo cukru. Niezmiernie istotny w ocenie degustatora jest także barwa trunku. Kolory różnych win, szczególnie czerwonych posiadają wiele rozmaitych odcieni. Wina ciemne z wiekiem zazwyczaj jaśnieją, a białe odwrotnie. Na tej podstawie można zatem określić wiek i pochodzenie wina, a także zawartość niektórych związków chemicznych takich jak na przykład polifenoli.
Odcień może także świadczyć o zachodzącym w trunku procesie utleniania. Kolejnym parametrem, którym degustatorzy się kierują to zapach. Doświadczeni specjaliści w tej dziedzinie potrafią bardzo dokładnie rozpoznać odmianę winogron, region pochodzenia wina a nawet przybliżony rok produkcji. Po tych wszystkich etapach następuje tak zwana „wisienka na torcie”, czyli ocena smaku trunku. To niesamowicie ważny element w całym procesie degustacji. Ocenia się wówczas słodycz, kwasowość, cierpkość, lepkość, intensywność, gorycz, gęstość, aromat i ogólny smak trunku.
opakowania papierowe