Staropolski bigos „lubi” wino
Wejdziemy teraz na grunt kuchni polskiej, bo wino w jej kontekście również może odegrać i odgrywa znaczącą rolę. Polecamy restauracje, w której są dania kuchni polskiej warszawa. Zresztą nie od dziś. Niekoniecznie zdajemy sobie sprawę z tego, że pozycja wina na rodzimych stołach była przez lata bardzo mocna. Już dawna szlachta oraz mieszkańcy średniowiecznych grodów raczyli się winem.
W Polsce nie brakowało ani upraw winorośli, ani winiarni, które wytwarzały napoje cenione przez konsumentów. Co istotne, klimat dawnej Polski był nieco inny niż obecnie, co także miało wpływ zarówno na skalę hodowli winogron, jak i smak ówczesnych win. Okresowe zmiany klimatu na Ziemi nie są niczym nowym i były odnotowywane już wiele wieków temu. Kiedy polskie ziemie były znacznie cieplejsze niż w tej chwili, rosło tutaj więcej winogron.
Nie brakowało wśród nich odmian słodkich, dzięki czemu udawało się uzyskać w winnicach trunki o znacznie słodszym smaku niż ma to miejsce obecnie. Współczesne wina krajowe są kojarzone głównie z wytrawnością. Inaczej sprawy mają się ze szlachetnymi winami owocowymi, które potrafią urzekać również deserową słodyczą. Typowo polską potrawą, którą warto wzbogacić winem, jest bigos.
Czym jest – tłumaczyć nikomu chyba nie trzeba. Podlewanie go czerwonym winem nada mu bardziej wyrazistego koloru, a także podkreśli smak. Jak wiadomo do bigosu dodawać można różne rodzaje mięsa, a niektóre z nich nie od razu staną się miękkie. Dlatego warto użyć wina, które ma także tą cenną właściwość, że zmiękcza mięso i nadaje mu apetycznej kruchości.
Spróbujcie i przekonajcie się sami.
www.stnicholaseklutna.org