Ocena wina- analiza wyników
Bardzo przyjemne etapy degustowania wina, poznanie organoleptyczne wszelkich wspaniałych smaków, zwieńczone jest dokładną analizą wszystkich poznanych aromatów. Podczas degustacji powinniśmy posiadać długopis oraz kartkę, na której zapisywać będziemy nasze spostrzeżenia, uwagi oraz zaznaczać te najbardziej zasmakowane odmiany.
Profesjonaliści maja do dyspozycji specjalnie skonstruowane karty z tabelami i wszystkimi kryteriami, na których nanoszą swoje wyniki. Analiza każdej degustowanej lampki, ma swoje odrębne miejsce na liście, dopiero po ocenie wszystkich uwzględnionych na liście trunków, dokonuje się podsumowania i porównania.
Najczęściej taka ocena odbywa się przy pomocy liczbowej punktacji, każdy z etapów rządzi się swoimi kryteriami i zakresem otrzymania punktów. Najczęściej stosuje się skale punktacji od 50 do 100, przy czym te najbardziej ekskluzywne wina uzyskują nie mniej niż 95 punktów.
Stopniowo malejąca punktacja wskazuje na coraz mniej interesujące smaki. Oczywiście uzyskane wyniki stanowią tylko i wyłącznie obiektywną ocenę, ale stają się podstawową wiedzą na temat danej butelki.
Warto zachować własne zapiski, gdyż mogą one nam się przydać podczas kolejnych pomysłów na stworzenie idealnych połączeń smakowych, czy po prostu, gdy będziemy mieli ochotę na lampkę ulubionego, ale nie do końca odkrytego wina. Takie planowanie zakupu wcześniej degustowanego wina, jeszcze bardziej pobudza i wyostrza nasze zmysły, w celu sprawdzenia, czy faktycznie jest to takie dobre wino, jak myślimy.
restauracje śrem