Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino: najsmaczniejsze i najpotężniejsze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino: najsmaczniejsze i najpotężniejsze

Wino jest tematem wielu znanych cytatów i przysłów. Jedno z popularniejszych stwierdzeń pochodzi ze starożytności i mówi o tym, że wino jest największe wśród napojów, a także najbardziej smakowite wśród leków i najprzyjemniejsze wśród potraw. Każdy miłośnik szlachetnego trunku przyzna, że nie sposó

Symboliczne znaczenie wina
Gastronomia, artykuły spożywcze

Symboliczne znaczenie wina

Wino, poza tym że jest trunkiem wysoce szlachetnym, wyróżnia się także charakterystyczną dla siebie symboliką. Zjawisko to jest szczególnie widoczne w kulturze ludności zamieszkującej basem Morza Śródziemnego oraz tereny Azji Mniejszej. W starożytności, wino było jednym z głównych darów ofiarowany

Garbniki i fenole
Gastronomia, artykuły spożywcze

Garbniki i fenole

Zarówno garbniki, jak i fenole to organiczne związki, które są bardzo pożądane w winie. Dlaczego? Ponieważ mają szereg właściwości – korzystnych zarówno dla samej jakości trunku, jak i organizmu spożywającego. Fenole to właściwie podgrupa garbników. Fenole uważa się za szczególnie korzystne, jednak

Elegancki zestaw na prezent
Gastronomia, artykuły spożywcze

Elegancki zestaw na prezent

Wybierając się na jakąś ważną uroczystość zwykle chcemy odpowiednio dobrać prezent, by ucieszyć gospodarza. Zwłaszcza, gdy mamy do czynienia na przykład z uroczystą imprezą firmową, ślubem, czy ważną rocznicą, gdzie nie wypada pojawić się z jedną butelką wina licząc, że zastąpi cały prezent. Oczyw

Wino na święta Bożego Narodzenia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino na święta Bożego Narodzenia

Boże Narodzenie to uroczystość niezwykła, gdzie rodzinna atmosfera zwykle przeplata się z przeżyciami religijnymi i oczywiście z prezentami. Jest to doskonały dzień, by powiedzieć naszym bliskim, jak wiele dla nas znaczą, ale też świetna okazja, by obdarować podarunkiem przyjaciół, czy współpracown

Przemysł winiarski w Argentynie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Przemysł winiarski w Argentynie

Początki winiarstwa w Argentynie sięgają wieku XVI. Wówczas jezuici zaczęli na terenie kraju uprawiać pierwsze winorośle i produkować wina na małą skalę. Obecnie Argentyna jest jednym ze światowych liderów w produkcji wina – uprawia się tam winorośle na ponad 300 tysiącach hektarów. Rocznie natomi

Czy faktycznie starsze, tym lepsze?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Czy faktycznie starsze, tym lepsze?

To, że lubimy wino to rzecz oczywista, jednak kwestia tego, czy sugerujemy się rocznikiem to już nie koniecznie tak istotna sprawa. Jedni zapłacą jakieś dwadzieścia złotych za naprawdę dobre wino, ale są również i tacy, którzy na jedną butelkę przeznaczają bardzo wysokie kwoty. Dotyczy to głównie

Wysoka zawartość tanin
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wysoka zawartość tanin

Najlepsze wina świata to trunki o wyrazistej, głębokiej barwie, mocnej strukturze, interesującym bukiecie i długim finiszu. Każde klasowe wino ma własny charakter i wyróżnia się wśród konkurencji. Jednak są tez pewne cechy wspólne. Stałym elementem najlepszych win świata jest wysoka zawartość tanin

Robert Weil Riesling Trockenbeerenauslese Kiedrich Grafenberg
Gastronomia, artykuły spożywcze

Robert Weil Riesling Trockenbeerenauslese Kiedrich Grafenberg

Riesling Trockenbeerenauslese Kiedrich Grafenberg powstaje w Niemczech. Wino doskonale radzi sobie na niemieckim rynku, podobnie jak cała winnica. Sława miejsca, jak i jego niezwykłych produktów sięga też na cały winiarski świat. Nie ulega wątpliwości, że w Rheingau powstają niesamowite trunki, cho

Wytrawne szlachetniejsze?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wytrawne szlachetniejsze?

Nieco wcześniej zasygnalizowaliśmy tendencję znaną w salonach z dobrymi winami, aby oferować klientom przede wszystkim trunki wytrawne oraz półwytrawne. Wydaje się, że jest to efekt pewnego stereotypu w myśleniu o winie, który wykształcił się w ciągu ostatnich lat. Ponieważ to wina o mniejszej zawa

Ulga dla żołądka
Gastronomia, artykuły spożywcze

Ulga dla żołądka

Dziś wino nie jest traktowane wprost jako lekarstwo, choć jak wiemy były takie czasy i trwały bardzo długo. Prawda jest jednak taka, że dany produkt nie musi być uznany przez medycynę i zapisywany na receptach, aby jego dobroczynny wpływ na organizm ludzki był faktem. Wino jest zdrowe i nauka to st

Działanie bakteriobójcze
Gastronomia, artykuły spożywcze

Działanie bakteriobójcze

Smakosze wina cenią je nie tylko za aromat i smak, ale również za poboczne cechy tego trunku składające się sumarycznie na jego szlachetność. Osoby, które traktują wino jak napój wyjątkowy wiedzą, że leżakowanie generalnie podnosi walory win. Oczywiście istotne są warunki w jakich będziemy przechow