Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze

Winna Słowenia
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winna Słowenia

W Polsce dzień 11 listopada kojarzy się przede wszystkim z rocznicą odzyskania przez nasz kraj niepodległości. Ewentualnie, w Poznaniu mają też w tym dniu miejsce huczne obchody imienin Świętego Marcina. Jak dobrze komponują się z nim kanapki bankietowe Poznań? Odpowiedzieć musisz sobie sam. Tymcza

Degustacja win słodkich
Gastronomia, artykuły spożywcze

Degustacja win słodkich

Sztuka dobierania odpowiedniego wina do potrawy jest nie lada wyzwaniem. Amatorzy, którzy od czasu do czasu sięgają po kieliszek wina do posiłku mają z tym duży problem. Dlatego też przedstawiamy kilka porad na temat podawania wina słodkiego, aby nie popełnić faux pas. Słodkie wina należą do win d

Jak kupić dobre wino?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak kupić dobre wino?

Jak się okazuje, zakup dobrego wina wcale nie jest taka prosta sprawą, nawet pomimo tego (a może właśnie ze względu na to), że sklepowe półki wręcz uginają się od różnych odmian, gatunków i nowości. Należy zdawać sobie sprawę z faktu, iż wino prawdziwe wino jest trunkiem wysoce szlachetnym, dlatego

Wyjątkowy trunek
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wyjątkowy trunek

Ludzie, którzy pokochali wino stanowią liczną i międzynarodową społeczność. Ich entuzjazm wobec tego napoju jest zrozumiały, ponieważ w wielu kręgach wino uchodzi za najszlachetniejszy napitek jaki kiedykolwiek został wynaleziony przez ludzkość. Równocześnie jest to napój alkoholowy, co stanowi jeg

Jak piją Polacy?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak piją Polacy?

W Polsce wino pije się stosunkowo rzadko. Królują napoje takie jak piwo oraz wódka, a jeśli nawet sięgamy po wino, to raczej to z niższej półki. Już nasi średniowieczni i renesansowi przodkowie nie przepadali na trunkami wytrawnymi czy ciężkimi winami. Jeśli nawet pili rubinowy napój to w wersji sł

O poprawie jakości produkcji białego wina w Polsce
Gastronomia, artykuły spożywcze

O poprawie jakości produkcji białego wina w Polsce

W roku 2008 do kolekcji winiarskiej biblioteczki dołączyła fachowa broszura, która miała na celu innowacyjne i bardziej wnikliwe zapoznanie winiarzy z procesem produkcji wina, z naciskiem na jego białą odmianę. W tamtym czasie, liczne badania i prowadzone statystyki wskazywały bowiem na to, że

Jak dobierać wino do potraw?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Jak dobierać wino do potraw?

Urządzasz wielkie przyjęcie i chcesz zabłysnąć wśród gości odpowiednim doborem trunków w menu? Okazuje się, że samo podanie wytrwanego wina, nawet jeśli pochodzi z bardzo dobrego szczepu i ma wybitny rocznik, nie sprawi, że jadłospis naszego wieczoru stanie się ucztą godną króla. Okazuje się bowiem

Wino Barolo – jedno z najlepszych włoskich win
Gastronomia, artykuły spożywcze

Wino Barolo – jedno z najlepszych włoskich win

Wino Barolo niemal od samego początku jego produkcji jest uznawane za jeden z najszlachetniejszych gatunków wina. Pierwszą butelkę tego trunku wyprodukowano w wieku XIX, chociaż szczep, z którego wino to powstało uprawiano już od wieku XIII. Francuz Louis Oudart został poproszony o to, by stworzyć

Dni wina w Mieście Skarbów
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dni wina w Mieście Skarbów

Środa Śląska to miasto, które ze względu na swoje liczne zasoby naturalne i pełne tajemnic historie nazywane jest także Miastem Skarbów. Co więcej, może się ono poszczycić bogatą tradycją winiarską, przez co wczesną jesienią odbywają się tutaj imprezy ściśle nawiązujące do tego faktu. Program wyda

O winie z pomidorów i polskich przepisach prawnych
Gastronomia, artykuły spożywcze

O winie z pomidorów i polskich przepisach prawnych

Ludzie mają różne pasje – okresowo występują takie, które w danym sezonie można uznać za modne, zaś po pewnym czasie odchodzą w niepamięć. Jednak bywają i takie, które odznaczają się nieco bardziej uniwersalnym charakterem, a więc zawsze mają rację bytu i potrafią wzbudzić zainteresowanie, a nawet

Teso la Monja Alabaster
Gastronomia, artykuły spożywcze

Teso la Monja Alabaster

Teso la Monja Alabaster pochodzi od rodziny Eguren, która specjalizuje się w produkcji win od 1870 roku. Od pokoleń Eguren uczą się tworzyć coraz doskonalsze trunki, a efektem ich starań jest m.in. doskonałe Teso la Monja Alabaster. A także sława i uznanie w winiarskim świecie – to jedne z najbard

Skąd się wzięły ciemne butelki?
Gastronomia, artykuły spożywcze

Skąd się wzięły ciemne butelki?

Wino to nie tylko smaczny trunek, ale również tradycyjne metody spożywania, produkowania i przechowywania napoju. Butelkę wina można rozpoznać już z daleka, dzięki charakterystycznemu kształtowi. Często dno butelki jest wklęsłe, natomiast szyjka jest długa i wąska. Typowy jest również kolor – albo