Artykuły z kategorii: Gastronomia, artykuły spożywcze
Winiarskie statystyki produkcyjne
Rok 2012 nie należał do najbardziej optymistycznych w działalności producentów wina. Otóż, w tym właśnie czasie Ministerstwo Rolnictwa podało do oficjalnej wiadomości informację, iż całościowa produkcja winnego trunku w roku 2012 jest o ponad 15% niższa niż to miało miejsce w roku poprzednim. Opie
Tradycyjne japońskie sake
Sake to jeden z najbardziej znanych elementów japońskiej tradycji. Tak nazywane jest wino, którym Japończycy raczą się od wieków. Tradycja produkowania i spożywania sake jest niemal tak stara jak tzw. nasza era. Początki sake, zgodnie z obecnym stanem wiedzy, sięgają aż III wieku. To znaczy, że jap
Nos – zapach podstawa degustacji wina
Na pewno nie raz obserwowaliśmy sytuację w restauracji, gdy klient po otrzymaniu od kelnera wina do skosztowania, zamiast się napić, miesza delikatnie kieliszkiem i je wącha. Choć wygląda to dla niektórych dość dziwnie, to jest bardzo ważny element degustacji. Otóż wino posiada niezwykle bogate
Sakralne znaczenie a medyczne zastosowanie
Zatrzymajmy się jeszcze przez chwilę przy średniowieczu. Na temat tej epoki wiele powiedziano i wiele napisano, ale nie wszystkie informacje jakie dotarły do szerokiego grona odbiorców oddają faktyczne realia „wieków średnich”. Literatura oraz kino utrwaliły w zbiorowej wyobraźni epokę średniowiecz
Wino na długowieczność
Długie życie to często synonim szczęścia. Wiele bajek kończy się słowami „żyli długo i szczęśliwie”, a jedno z najpopularniejszych życzeń brzmi „sto lat”. Na tych, którym udało się dotrwać tak sędziwego wieku z reguły patrzymy z dużym podziwem. A jednocześnie zazdrością, bo sami chcielibyśmy poznać
Diabeł tkwi w szczegółach - również przy produkcji wina
W trakcie przeprowadzania procesu domowej produkcji wina zaleca się zwracać szczególną uwagę na sprawy z pozoru nie należące do najważniejszych kwestii. Choćby pojemność naczynia, w którym to mamy zamiar, w wyniku procesu fermentacji, otrzymać wino – pamiętajmy, że najlepiej, aby objętość płynu owo
Gronowe czy likierowe?
Wiemy, że wina słodkie mają swoich zwolenników, więc warto zaspokajać te potrzeby. W każdym kraju o bogatej tradycji winiarskiej produkuje się zarówno wina wytrawne, jak i słodkie. Te ostatnie trafiają w gusta tych, którym nie odpowiada winna cierpkość i które lubią delektować się winem przez dłużs
Podawanie dań z makaronu z winem
Włosi słyną z miłości do makaronów, win oraz kawy. Makarony i wino to świetne połączenie, należy tylko wiedzieć, jakie smaki i aromaty ze sobą łączyć, aby wprawić podniebienie w kulinarną ucztę. Oto kilka wskazówek, które podpowiedzą, jakie wino można podawać do spaghetti, a jakie do pasty ze szpin
Benjamin Romeo Contador
Contador od sławnego Benjamina Romeo to wino niefiltrowane. W roku 2005 otrzymało najwyższą notę o popularnego Roberta Parkera – okrągłe „setkę” na sto możliwych punktów. Skala Roberta Parkera znana jest na całym świecie, do tego stopnia, że karteczki z punktami można znaleźć nawet na sklepowych pu
Szlachetny napój
Wino to więcej niż kolejny napitek jaki można kupić w sklepie. To szlachetność, klasa i swoista kultura picia, która nie wykształciła się chyba przy żadnym innym napoju alkoholowym. Od wieków wino uchodzi za jeden z wyjątkowych napoi, ma swoją pozycję religijną i jest wpisane w kulturę wielu państw
Kolorowo mi – wino jak tęcza
Wydawać by się mogło, że kolor wina jest tak oczywistą sprawą, że każdy zna odpowiedź na to pytanie. Każdy amator, który nawet nigdy nie miał przyjemności picia tego trunku, wymieni dwa charakterystyczne gatunki, jakimi są wina białe oraz czerwone. Po głębszym zastanowieniu stwierdzi, że jest ich j
Amarone della Valpolicella
Amareone to jeden z najciekawszych obecnie gatunków win na świecie. Niedawno słyszeli o nim jedynie najwięksi koneserzy win, jednak obecnie ten trunek staje się coraz bardziej popularny i łatwo dostępny. Ten rodzaj wina pochodzi z okolic Werony, tam też jest bardzo chętnie spożywany do dzisiaj. W t