Niemieckie regiony winiarskie
Soława-Unstruta to dwa północne regiony, które dopiero niedawno dołączyły doczołówki niemieckich producentów wina. Strome tarasy, dość nietypowy krajobraz z winnicami, kilkusetletnie kamienne murki i romantyczne, bajkowe wręcz domki przyciągają do tego regionu. Najczęściej uprawia się tutaj szczep müller-thurgau, ale można spotkać tutaj także uprawy szczepów weißburgunder isilvaner. Równie popularne są tu także musujący riesling i rzadki gutedel. Zaś wśród win czerwonych, najważniejszymi odmianami są portugieser, blauer zweigelt czy spätburgunder.
Wszystkie wina z tego regionu charakteryzują się eleganckim, delikatnie złożonym i owocowym bukietem z nutami mineralnymi. Wina musujące tego regionu są naprawdę wyjątkowe dlatego warto tu przyjechać i ich skosztować. Oczywiście warto także odwiedzić Wirtembergię. To jedyny taki region w Niemczech, bowiem produkuje się tutaj głównie wino czerwone, a nie jak w przypadku innych regionów niemieckich wina białe. Winnice umieszczone są na zboczach i dość stromych stokach.
Wirtembergia charakteryzuje się szczególną różnorodnością odmian. Uprawia się tu sadzone niemal wyłącznie wtym miejscu odmiany czyli lemberger i trollinger. Stąd wywodzi się również nowy szczep, zyskujący w ostatnim czasie bardzo na znaczeniu na terenie całych Niemiec, o nazwie dornfelder. Warto więc przyjechać tutaj i zakosztować win czerwonych oraz tej odrobinki białego, które się tu produkuje. Można także zwiedzić słynne winnice albo po prostu odpocząć, co się przyda każdemu.