Działanie bakteriobójcze
Smakosze wina cenią je nie tylko za aromat i smak, ale również za poboczne cechy tego trunku składające się sumarycznie na jego szlachetność. Osoby, które traktują wino jak napój wyjątkowy wiedzą, że leżakowanie generalnie podnosi walory win. Oczywiście istotne są warunki w jakich będziemy przechowywać butelki. Zbyt wysoka temperatura lub ekspozycja na światło mogą spowodować, że po kilku latach wino nie będzie ani dobrze smakować, ani pachnieć. Są zatem pewne reguły, do których powinniśmy się stosować przy leżakowaniu win. Piwnica jest idealnym miejscem z uwagi na to, że jest w niej ciemno i chłodno. Butelki z winem należy trzymać na odpowiednio przystosowanym regale lub stojaku, tak aby płyn stykał się z korkiem.
To istotne, jeśli chcemy trzymać trunek nieotwarty przez dłuższy czas. Tu dochodzimy do przyczyny tak długiej trwałości wina – z czego ona wynika? Z pewnością z tego, że wino utrudnia, a czasami wręcz uniemożliwia rozwój bakterii oraz innych drobnoustrojów. Dlatego wino po otwarciu można trzymać w temperaturze pokojowej nawet przez kilkadziesiąt dni i nic złego nie powinno się stać. O tym, że wina mają właściwości antybakteryjne wie współczesna nauka. Badania prowadzone nad napojem z winorośli dowiodły jednoznacznie, że wino nie tylko hamuje rozwój, ale też jest w stanie zabijać drobnoustroje. Zdawali sobie z tego sprawę już starożytni medycy, dlatego właśnie okłady z wina stosowano na zranienia. Dawały one pewność, że uszkodzone tkanki nie zostaną zaatakowane przez bakterie.
papilotki