Artykuły
Szkło w winiarstwie
Czym jest szkło? Odpowiedzi mogą paść tysiące. Jednak w winiarstwie szkło bywa rozumiane specyficznie. W ten sposób możesz określić właściwie wszystkie naczynia, które są wykorzystywane w procesie tworzenia trunku. Mowa na przykład o gąsiorach, czyli wielkich bulwiastych naczyniach, w których prowa
Odpowiednie kieliszki to podstawa
Wino jest szlachetnym napojem, który wymaga odpowiedniego traktowania. Sok owocowy można przechowywać niemal w dowolnym naczyniu, a następnie przelać do wybranego szkła i pić – powoli lub szybko. Takie kwestie nie mają znaczenia w przypadku większości napojów, ale wino jest inne. Dobre wino posiada
Węgierskie festiwale winne
Krajem, który może poszczycić się imponująco rozbudowanym regionem winiarskim, a tym samym licznymi wydarzeniami i imprezami związanymi z winnym trunkiem, są Wegry. Znajdują się tam bowiem aż 22 obszary na których uprawia się winorośl, z której w dalszej kolejności wytwarza się wysokiej jakości nap
Stawiamy na kolor biały
Wybór odpowiedniego prezentu zawsze wymaga niemałej burzy mózgów. Nawet jeśli mamy opracowany wstępny koncept – kupujemy alkohol, najlepiej wino, nadal pojawiają się pewne problemy i decyzje, które należy podjąć. Przede wszystkim główne dylematy dotyczą rodzaju wina, a dla osób, które nie znają się
Zdrowa dieta śródziemnomorska
Czy napój alkoholowy może być zdrowy? Zdania na ten temat są podzielone. Dyskusja może dotyczyć właściwie wszystkich rodzajów trunków. O piwie można z jednej strony usłyszeć, że ma wiele kalorii i pozwala na szybkie wytrenowanie „mięśnia piwnego”, czyli wyraźnie odstającego brzucha. Z drugiej stron
Pobudzenie dla przeciwutleniaczy
Zapewne wielu z czytelników zetknęło się już z pojęciem przeciwutleniaczy, zwanych również antyoksydantami. Stanowią one jeden z bardziej wartościowych typów związków chemicznych jakie występują w żywności i napojach w ograniczonym zakresie, a które mają kapitalny wpływ na organizm człowieka. Przed
Bąbelki rozweselające każde przyjęcie
Wino musujące to ostatnio hit wszystkich przyjęć. Według oficjalnych definicji jest to rodzaj wina o odpowiednim nasyceniu dwutlenku węgla, wytwarzanym w procesie fermentacji lub dodawanym w późniejszym okresie, sztucznie, dzięki czemu zapewniony jest niesamowity, przyjemny smak i doznania spowodow
Dobre wino – tajemnica dojrzewających składników
Wymienienie najstarszych win świata graniczy z cudem, bowiem od wielu lat produkowane są niezliczone ilości butelek, które zawierają wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym bardziej, że zestawienie to musiałoby zostać przede wszystkim rozdzielne na poszczególne grupy, rozgraniczające region z których się
Winiarskie statystyki produkcyjne
Rok 2012 nie należał do najbardziej optymistycznych w działalności producentów wina. Otóż, w tym właśnie czasie Ministerstwo Rolnictwa podało do oficjalnej wiadomości informację, iż ca łościowa produkcja winnego trunku w roku 2012 jest o ponad 15% niższa niż to miało miejsce w roku poprzednim. Opie
Jak uniknąć „winnej wpadki”?
Większość wpadek i gaf mających miejsce podczas uroczystych spotkań, czy to w gronie rodziny, czy przyjaciół, jest nieodmiennie związanych podczas zarówno serwowania, jak i samego picia alkoholu. Najlepiej może świadczyć o tym niekontrolowane zachowanie po wypiciu zbyt dużej ilości napojów procento
Bułgarskie obchody święta winorośli
Dzień Świętego Tryfona (Trifon Zarezan) jest obchodzony w Bułgarii, a także w innych krajach bałkańskich, jako święto wina. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z kultu boga wina, Dionizosa. Według naszego kalendarza święto jest obchodzące 14 lutego, czyli w dniu powszechnie kojarzonym ze świętem za
Tradycyjne japońskie sake
Sake to jeden z najbardziej znanych elementów japońskiej tradycji. Tak nazywane jest wino, którym Japończycy raczą się od wieków. Tradycja produkowania i spożywania sake jest niemal tak stara jak tzw. nasza era. Początki sake, zgodnie z obecnym stanem wiedzy, sięgają aż III wieku. To znaczy, że jap