Artykuły

Szkło w winiarstwie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Szkło w winiarstwie

Czym jest szkło? Odpowiedzi mogą paść tysiące. Jednak w winiarstwie szkło bywa rozumiane specyficznie. W ten sposób możesz określić właściwie wszystkie naczynia, które są wykorzystywane w procesie tworzenia trunku. Mowa na przykład o gąsiorach, czyli wielkich bulwiastych naczyniach, w których prowa

Odpowiednie kieliszki to podstawa
Gastronomia, artykuły spożywcze

Odpowiednie kieliszki to podstawa

Wino jest szlachetnym napojem, który wymaga odpowiedniego traktowania. Sok owocowy można przechowywać niemal w dowolnym naczyniu, a następnie przelać do wybranego szkła i pić – powoli lub szybko. Takie kwestie nie mają znaczenia w przypadku większości napojów, ale wino jest inne. Dobre wino posiada

Węgierskie festiwale winne
Zakupy, kultura i rozrywka

Węgierskie festiwale winne

Krajem, który może poszczycić się imponująco rozbudowanym regionem winiarskim, a tym samym licznymi wydarzeniami i imprezami związanymi z winnym trunkiem, są Wegry. Znajdują się tam bowiem aż 22 obszary na których uprawia się winorośl, z której w dalszej kolejności wytwarza się wysokiej jakości nap

Stawiamy na kolor biały
Gastronomia, artykuły spożywcze

Stawiamy na kolor biały

Wybór odpowiedniego prezentu zawsze wymaga niemałej burzy mózgów. Nawet jeśli mamy opracowany wstępny koncept – kupujemy alkohol, najlepiej wino, nadal pojawiają się pewne problemy i decyzje, które należy podjąć. Przede wszystkim główne dylematy dotyczą rodzaju wina, a dla osób, które nie znają się

Zdrowa dieta śródziemnomorska
Ochrona zdrowia i uroda

Zdrowa dieta śródziemnomorska

Czy napój alkoholowy może być zdrowy? Zdania na ten temat są podzielone. Dyskusja może dotyczyć właściwie wszystkich rodzajów trunków. O piwie można z jednej strony usłyszeć, że ma wiele kalorii i pozwala na szybkie wytrenowanie „mięśnia piwnego”, czyli wyraźnie odstającego brzucha. Z drugiej stron

Pobudzenie dla przeciwutleniaczy
Gastronomia, artykuły spożywcze

Pobudzenie dla przeciwutleniaczy

Zapewne wielu z czytelników zetknęło się już z pojęciem przeciwutleniaczy, zwanych również antyoksydantami. Stanowią one jeden z bardziej wartościowych typów związków chemicznych jakie występują w żywności i napojach w ograniczonym zakresie, a które mają kapitalny wpływ na organizm człowieka. Przed

Bąbelki rozweselające każde przyjęcie
Gastronomia, artykuły spożywcze

Bąbelki rozweselające każde przyjęcie

Wino musujące to ostatnio hit wszystkich przyjęć. Według oficjalnych definicji jest to rodzaj wina o odpowiednim nasyceniu dwutlenku węgla, wytwarzanym w procesie fermentacji lub dodawanym w późniejszym okresie, sztucznie, dzięki czemu zapewniony jest niesamowity, przyjemny smak i doznania spowodow

Dobre wino – tajemnica dojrzewających składników
Gastronomia, artykuły spożywcze

Dobre wino – tajemnica dojrzewających składników

Wymienienie najstarszych win świata graniczy z cudem, bowiem od wielu lat produkowane są niezliczone ilości butelek, które zawierają wyjątkowe kompozycje smakowe. Tym bardziej, że zestawienie to musiałoby zostać przede wszystkim rozdzielne na poszczególne grupy, rozgraniczające region z których się

Winiarskie statystyki produkcyjne
Gastronomia, artykuły spożywcze

Winiarskie statystyki produkcyjne

Rok 2012 nie należał do najbardziej optymistycznych w działalności producentów wina. Otóż, w tym właśnie czasie Ministerstwo Rolnictwa podało do oficjalnej wiadomości informację, iż całościowa produkcja winnego trunku w roku 2012 jest o ponad 15% niższa niż to miało miejsce w roku poprzednim. Opie

Jak uniknąć „winnej wpadki”?
Media i badanie rynku

Jak uniknąć „winnej wpadki”?

Większość wpadek i gaf mających miejsce podczas uroczystych spotkań, czy to w gronie rodziny, czy przyjaciół, jest nieodmiennie związanych podczas zarówno serwowania, jak i samego picia alkoholu. Najlepiej może świadczyć o tym niekontrolowane zachowanie po wypiciu zbyt dużej ilości napojów procento

Bułgarskie obchody święta winorośli
Media i badanie rynku

Bułgarskie obchody święta winorośli

Dzień Świętego Tryfona (Trifon Zarezan) jest obchodzony w Bułgarii, a także w innych krajach bałkańskich, jako święto wina. Najprawdopodobniej wywodzi się ono z kultu boga wina, Dionizosa. Według naszego kalendarza święto jest obchodzące 14 lutego, czyli w dniu powszechnie kojarzonym ze świętem za

Tradycyjne japońskie sake
Gastronomia, artykuły spożywcze

Tradycyjne japońskie sake

Sake to jeden z najbardziej znanych elementów japońskiej tradycji. Tak nazywane jest wino, którym Japończycy raczą się od wieków. Tradycja produkowania i spożywania sake jest niemal tak stara jak tzw. nasza era. Początki sake, zgodnie z obecnym stanem wiedzy, sięgają aż III wieku. To znaczy, że jap